en daar is 'tie: de .... lente!
Een nieuwe lente ...
Is het weer zo ver?? Ja, joh, we zitten er alweer anderhalve maand dik in! Uit die jas, in de wei, hup!
Mooi van de Keltisch christelijke spiritualiteit vind ik, dat de lente als 'voorjaarsseizoen' véél eerder wordt ingezet én gevierd dan wij als Noord-Europeanen gewend zijn. Als de lente eigenlijk allang op gang is, wordt bij ons nog eens 21 maart de lente 'afgekondigd'. Maar 2 februari vierden de Kelten en de Keltische christenen allang 'Imbolc': de lammetjes in verwachting! Dan begint de draagtijd en de tijd voor hoop op nieuw leven!
Zo rekenend zitten we dus al anderhalve maand in het voorjaar! Daarbij is de 40dagentijd naar Pasen aangebroken, die in het Engels de 'Lent' wordt genoemd. Wij noemen ons voorjaarsseizoen 'lente'. Deze woorden zijn verwant. De 40dagentijd is een tijd voor bezinning, voor je ergens van 'onthouden', ieder naar eigen keus: van dat waaraan je 'vast' zit loskomen.
Het geeft je de mogelijkheid om bewust te leven, niet aan jezelf voorbij te leven, niet aan de natuur én niet aan God. Het is dus een 'steunzool' voor in balans lopen; op je levenspad.
Hoe vergaat dat jou?? De seizoenen waarvan we er in ons klimaat 4 kennen, zijn totaal verschillend. Wat doen ze jou? Bepalen ze je, beïnvloeden ze je stemming, je welbevinden of doet het je vrij weinig, die wisselingen?
Op de 'Poten in de klei' wandelingen staan we ook stil bij de seizoenen. We kijken niet alleen bewust naar de natuur en wat van die seizoenswisselingen in de natuur te zien is, maar ook naar de seizoenen in ons eigen leven. Waar zit jij? Wat bepaalt of beïnvloedt jou? Helpt de natuur jou? Geeft die je balans, basis, houvast of zit die seizoenswisseling je in de weg? Ben je een zomermens, een wintermens, herfst- of voorjaarsmens? Kijk eens op https://www.instagram.com/potenindeklei/https://www.instagram.com/potenindeklei/
In de Bijbel vind je een mooi hoofdstuk over wisselingen in het menselijk ervaren, over tijden die elkaar afwisselen. Want ja, 'Alles verandert voortdurend en dat zal wel altijd zo blijven!' (LOESJE)
Hoe de Bijbel in Prediker 3 hierover schrijft is zo (en daar gaat het in de kapel 30 maart over):
'Alles heeft zijn tijd
Voor alles wat gebeurt is er een uur,
een tijd voor alles wat er is onder de hemel.
Er is een tijd om geboren te worden
en een tijd om te sterven,
een tijd om te planten
en een tijd om te rooien.
Er is een tijd om te doden
en een tijd om te helen,
een tijd om af te breken
en een tijd om op te bouwen.
Er is een tijd om te huilen
en een tijd om te lachen,
een tijd om te rouwen
en een tijd om te dansen.
Er is een tijd om te beminnen
en een tijd om zich te onthouden,
een tijd om te omhelzen
en een tijd om af te weren.
Er is een tijd om te zoeken
en een tijd om te verliezen,
een tijd om te bewaren
en een tijd om weg te gooien.
Er is een tijd om te scheuren
en een tijd om te herstellen,
een tijd om te zwijgen
en een tijd om te spreken.
Er is een tijd om lief te hebben
en een tijd om te haten.
Er is een tijd voor oorlog
en er is een tijd voor vrede.
Welk voordeel heeft de mens van alles wat hij met zijn gezwoeg tot stand brengt? Ik heb gezien dat het een kwelling is, die hem door God wordt opgelegd. God heeft alles wat er is de goede plaats in de tijd gegeven, en ook heeft Hij de mens inzicht in de tijd gegeven. Toch kan de mens het werk van God niet van begin tot eind doorgronden. Ik heb vastgesteld dat voor de mens niets goeds is weggelegd, behalve vrolijk te zijn en van het leven te genieten. Want wanneer hij zich aan eten en drinken tegoed doet en geniet van al het goede dat hij moeizaam heeft verworven, is dat een geschenk van God. Alles wat God doet, zo heb ik vastgesteld, doet Hij voor altijd. Daar is niets aan toe te voegen, daar is niets van af te doen. God doet het zo opdat de mens ontzag voor Hem heeft. Wat er is, was er al lang; wat zal komen, is er altijd al geweest. God haalt wat voorbij is altijd weer terug.'
Reacties
Een reactie posten